Her kommer første del av en liten serie med fototips som vil bli publisert på bloggen framover. Planen er å bli mer spesifikk etterhvert (typ tips for å ta bedre portretter, hvordan ta fine bilder av barn, bilder i motlys osv. – kom gjerne med forslag om det er noe spesifikt fotostoff du ønsker å lese om). Men først tenkte jeg at det var på sin plass å skrive litt om de tingene som jeg synes er helt grunnleggende, og som jeg tar hensyn til uansett hva jeg fotograferer.
1. Bruk naturlig lys
First things first – å fotografere er jo nettopp å male med lys. Mitt kanskje aller viktigste fototips er dette; bruk naturlig lys. Gå ut! Skal du fotografere inne? Bruk vinduslyset. Ikke finn på å bruke blits med mindre du har en skikkelig god blits og allerede vet masse om lyssetting. Lyset ute er vakrest tidlig og sent på dagen; når sola nettopp har stått opp, eller snart går ned – da kommer lyset mer «sidelengs» og du får vakre, myke bilder.
(Blenderåpning f/1.8, lukkertid 1/100, ISO 800)
2. Utstyret er langt fra det viktigste (men kjøp et lyssterkt fastobjektiv)
En trenger ikke superfancy utstyr for å ta gode bilder – det en trenger er å se etter, å legge merke til hvor vakker verden kan være. Men er det sånn at du har lyst til å bli flink til å fotografere er det i alle fall to ting som kan være greit å ha i veska; et speilreflekskamera og et noenlunde lyssterkt objektiv (altså et med stor blenderåpning). Du kommer langt med 50mm f/1.8, og det koster under tusen kroner. Ikke bruk det zoomobjektivet som følger med kamera når du kjøper det – det funker vanligvis svært dårlig. 50mm f/1.8 er et fastobjektiv – det vil si at du ikke kan zoome med det, men til gjengjeld tar det mye, mye bedre bilder (jeg tenkte at «Endelig, det er jo sånn her det skal det være å ta bilder», når jeg kjøpte min 50mm 1.8 for en del år tilbake). En annen fordel med å ha et fastobjektiv er at du automatisk tenker mer på komposisjonen av bildet.
3. Bli kjent med kamerainstillingene
P = Helautomatisk – kameraet velger alt.
AV (canon) / A (nikon) = Du velger blenderåpning (og ISO), og kamera velger lukkertid
TV (canon) / S (nikon) = Du velger lukkertid (og ISO), og kamera velger blenderåpning.
M = Helmanuell, du velger alt
I dag bruker jeg alltid M, men jeg startet med AV/A. Jeg anbefaler dere å starte med en av de to i midten (AV/A eller TV/S), da det er vel mye å holde styr på alle innstillingene i begynnelsene.
(Blenderåpning f/2.0, lukkertid 1/200, ISO 100)
Veldig kort fortalt:
Lang lukkertid (den du stiller på TV/S) (30″, 10″, 1″, 1/10″, 1/30″) slipper inn mye lys, kort lukkertid (1/100, 1/500, 1/1000, 1/2000) slipper inn lite lys. Lang lukkertid gir mer bevegelse i bildet (f.eks. snø som lange hvit striper, vs. snø som små prikker som du vil få med kortere lukkertid). Jo lenger lukkertid du har, jo stødigere må du holde kameraet for at ikke bildet skal bli uskarpt.
Høy dybdeskarphet (f7.1, f10, f13, f22) gjør at store deler av bildet blir i fokus, mens lav dybdeskarphet (f1.2, f1.4 f1.8, f2.0, f2.8) gjør at bare et lite «lag» av bildet blir i fokus (der hvor du plasserer fokus), og resten av bildet blir uskarpt. Jo høyere dybdeskarphet du vil ha, jo mer lys trenger kameraet, så høy dybdeskarphet = lengre lukkertid, og lav dybdeskarphet = kortere lukkertid. (Forvirrende nok så tilsvarer høy dybdeskarphet/f-verdi liten blenderåpning, og lav dybdeskarphet/f-verdi tilsvarer stor blenderåpning.)
4. Tenk komposisjon, og husk at det enkle er ofte det beste
Det finnes mange måter å tenke rundt komposisjon på, og det viktigste er å være bevist på at bildet faktisk må komponeres. Sånn her tenker jeg; komponer enkelt og klassisk. Rydd – ta bort det som stjeler fokuset fra det du ønsker å fotografere. «Sorter» farvene i bildet; ta med ting som framhever det du vil framheve, ta bort de andre – og ikke bruk for mange farver på en gang. Ha gjerne flere objekter som matcher i farve – og styr unna svære, bråkete mønstre. Bruk enkle bakgrunner.
Blenderåpning f/1.8, lukkertid 1/320, ISO 125
5. Lær deg å redigere bilder, men ikke overrediger
Jeg vet dette er enklere sagt enn gjort. Gimp er for øvrig et fantastisk redigeringsprogram som er helt gratis – så det er bare å laste det ned og begynne å leke med det. (Ps; det kan virke litt overveldende og muligens bittelitt frustrerende i begynnelsen – men jeg kommer til å poste enkle steg-for-steg oppskrifter på bilderedigering etter hvert!)
6. Kommuniser med andre som er i samme situasjon
Flickr har virkelig vært gull verdt for meg; en utømmelig kilde av både inspirasjon og støtte. Det er så fint å utvikle seg sammen med andre kreative mennesker – over hele verden – se hvordan de blir flinkere og flinkere, og få tilbakemelding på det en gjør, gang på gang. Flickren min går fra overteksturiserte bilder i 2009 og fram til der hvor jeg er i dag, og det er en fin oversikt å ha noen ganger – når en tenker at en jo ikke får til noen ting eller utvikler seg i det hele tatt.
7. Lek og ha det gøy!
Prøv noe nytt, gjerne noe som du bare gjør «for tull» – og vips – plutselig blir bildet mye finere. La deg selv få lov til å være kreativ – noen ideer funker kanskje ikke så bra, andre fungerer fantastisk – men du vet ikke hvilke som blir fantastiske før du prøver. Ingenting blir for dumt.
(Jeg startet opp med masse selvportretter – av flere grunner, men blant annet fordi det var så praktisk – hvem andre skulle jeg liksom ta bilder av? Eller få til å gjøre masse rare ting? Selvportretter er en relativt belastet greie – og folk ser veldig rart på det når du sitter på en krakk i utkanten av et tjern, kledd i brudekjole, og holder på å fryse av deg beina.) Men så fantastisk moro det var når bildene jeg tok endelig begynte å ligne på de bildene jeg hadde inne i hodet (vel verdt noen forfrosne tær)!
(Blenderåpning f/1.4, lukkertid 1/320, ISO 200)
8. Ha alltid med kamera – og tør å prøve
Det er så alt for mange fine bilder på nettet – en kan bli helt ør og helt miste troen på at en selv kan lage noe som helst av verdi. La deg selv inspirere, men ikke overvelde. Øvelse gjør mester. Det tar tid (og uendelig mange bilder) å finne ens egen stil – og for å finne den må en ofte innom ganske mye rart først. Det er Lov å etterligne – det er lov å prøve å lage noe som minner om det bildet du så og syntes var så fint. Jeg har lært aller mest av å gjøre nettopp det.
– –
Kom gjerne med spørsmål om noe er uklart, eller uforståelig – jeg vil fryktelig gjerne ha tilbakemeldinger.
(Og ps: jeg er på facebook, og det er jo veldig stas om du vil følge meg!)
Tusentakk for tips! En del her jeg viste fra før, men en del nytt å. Er alltid så spennende å lese om andreas erfaringer – er veldig lærerikt. Jeg holder på å eksperimentere en del selv, har et fotoprosjekt med noen venner gående atm, så trenger all hjelp jeg kan få! :)
Så godt å høre at det kom til nytte! :) Spennende med prosjekt – håper det blir akkurat sånn som du vil at det skal bli!
Veldig interessant å lese! Flotte tips! :-)
Så godt å høre – takk for tilbakemedling!
Så utruleg kjekt innlegg med supre tips! :) Tusen takk :)
Kjempefin blogg du har, og så flink du er – eg må jo berre følgje deg :)
Strålande vårklem, Kristin
Hei og tusen takk for veldig hyggelig kommentar – så stas å høre! Håper du har en fin marskveld!
Hei!
Jeg kom over denne siden i dag, på fb faktisk, av ren tilfeldighet. Heldigvis. For nå når jeg har lest litt her inne, så fant jeg fort ut at jeg vil fortsette å følge deg videre, siden dette virker som en veldig fin blogg å lese :)
Så jeg må nok legge deg til på listen min over faste blogger jeg leser ;)
Hilsen Guro – ny leser av bloggen din ;)
Åh, så fint å høre! Jeg setter stor pris på at du vil følge meg videre ;)
Tusen takk for nyttig informasjon, har hatt prblemer med å ta bilder inne men testet ut TV-innstillingene nå og det funker mye bedre Takk!
Så godt å høre! Lykke til videre med TV! ;-)
Hei :) dette er kanskje ett veldig dumt spørsmål men spør allikevel; hvor endrer man fverdi på Canon camera?