Mennesker er kanskje det aller fineste og aller vanskeligste å fotografere, så i denne posten har jeg forsøkt å sammenfatte noen tips om portrettfotografering – håper de kan være til nytte for deg!
1. Gjør det du kan for at den du tar bilder av føler seg komfortabel i situasjonen (du kan ha så bra kamerautstyr som bare det, men hvis ikke personen du fotograferer trives foran kameraet ditt så blir bildet ganske enkelt ikke bra). Hvordan du skal klare dette er selvfølgelig helt avhengig av hva som føler naturlig for deg. For meg fungerer det vanligvis godt med dårlige vitser og hverdagslig prating. Og hvis jeg synes den jeg tar bilder av tar seg godt ut, så gir jeg naturligvis tilbakemelding om det (det er jo alltid godt å høre om en føler seg litt utilpass og er litt i tvil). Noen ganger kan rekvisitter være veldig hjelpsomme for å mykne opp en stiv og ubehagelig situasjon – en gitar, noen kofferter til å sitte på / bære rundt, en kan blåse såpebobler, tulle seg inn i et ullteppe.
2. Gå ut, – bruk naturlig lys! (Jeg vet at jeg har sagt dette før, men jeg sier det igjen for det er så viktig); et mykt morgenlys eller snikende kveldslys som leker seg over ansiktet gir langt vakrere portretter enn hva blits eller elektrisk lys noen gang kan gi.
Men; ikke ta bilder i direkte sollys (det blir bare ikke fint). Må du fotografere midt på dagen så bruk skygge (f.eks. under store trær). De aller fineste bildene får du ved å bruke kveldslyset, morgenlyset og motlys. Bruk tåke, snø, regn.
3. Still inn kamera sånn her; velg AV (Canon) / A (Nikon) på innstillingshjulet (eller «M» om du er godt nok kjent med kameraet), og still blenderåpningen/f-verdien til typ 2 eller 1.8. Hvis du bruker AV/A vil kameraet da velge en lukkertid som det synes gir bildet passelig eksponering. Ved å bruke stor blenderåpning slipper du inn mye lys, og du velger at bare en liten del av bildet skal være i fokus, mens mesteparten blir uklart. Ved å bare fokusere på mennesket/-ene i bildet og ikke på bakgrunnen/andre elementer gjør du at portrettet forteller om denne personen mer enn det forteller om stedet personen er på. Det uklare miljøet rundt personen blir en forventning av farver og myke former som skaper noe drømmende, ventende og undrende.
4. Still inn hvitbalanse og ISO. Kamera har automatiske hvitbalansealternativer av typen «sol», «skygge», «overskyet» – velg det som passer best, og prøv deg gjerne litt fram med de forskjellige alternativene. ISO-en har å gjøre med hvordan kameraet bruker det tilgjengelige lyset; lav ISO gjør kamera lite sensitivt for lys – så når du har mye lys tilgjengelig, så bruk lav ISO (typ 100). Høy ISO (400 +) gjør at kamera blir mer sensitivt for lys, og bruker lyset «mer effektivt» – så dersom det er mørkere når du skal ta bildet, lønner det seg å skru opp ISO-en. (Men husk å ikke skru den opp for mye – da blir bildet kornete!)
5. Ofte (men ikke alltid) kan det lønne seg å fokusere på øynene. Still inn kameraet slik at du kan velge ett enkelt fokuspunkt. Plasser dette fokuspunktet på et av øynene til den du tar bilde av (men du kan fortsatt bruke automatisk fokusering). Dette er særlig viktig når du har såpass lav f-verdi, – (altså når så lite av bildet er i fokus) – bommer du på fokuset så fungerer sannsynligvis ikke bildet i det hele tatt. Og det kan lett skje hvis personen du fotograferer bare flytter seg bittelitt (men da er det heldigvis bare å fokusere på nytt).
4. Få den du tar bilder av til å gjøre noe med hendene! Stive, utstrakte armer gir et stivt og unaturlig inntrykk. La dem holde noe i armene, kose med noen, bøye dem inn mot kroppen, holde dem mot ansiktet …
5. Ikke plasser folk «face on» mot kameraet – det er ikke veldig smigrende. Be dem f.eks. ha et bein litt foran det andre, legge vekten på det bakerste beinet og stå litt i vinkel mot kameraet.
6. Og ikke kutt av armer og bein midt på – det ser veldig rart ut.
7. Tenk gjennom hvilken bakgrunn du vil bruke; dette er en smakssak, men jeg foretrekker enkle bakgrunner – slik at fokus forblir på personen i portrettet. Mine favorittsteder å ta portretter er i skogen, i engen eller på en sti. Jeg liker ting som er i luften rundt den jeg tar bilde av, men myke og svalende ting – som siv som beveger seg i vinden, ufokuserte greiner eller høye blomster og planter.
8. Sist men ikke minst; komponer bildet! Du trenger ikke nødvendigvis plassere den du tar bilde av midt i bildet, men heller på en av sidene slik at det blir fint og luftig på den andre siden. Gå i en ring rundt den du tar bilde av og eksperimenter med å ta bildet fra forskjellige vinkler. Kan du ta bildet ovenfra? Prøv deg fram og husk å ha det gøy, det er nesten det aller viktigste.
(Tidligere har jeg skrevet 8 generelle fototips som gjelder for all slags fotografering, og det kan være lurt å kikke litt på dem også, da de er svært relevante for portrettfotografering.)
– Kom gjerne med spørsmål, kommentarer, og si ifra om det er noe dere synes trenger utdypning/er uklart! Jeg vil så gjerne høre fra dere!
– Og er det noen av dere som har tatt portretter nylig? Legg igjen en lenke så jeg kan få se, da vel!
Så mange gode tips :)
Så fint å høre at du synes det! Håper du har en fortreffelig fredagsaften ;)
Takker igjenn for supergode tips :-)
Bare hyggelig – så fint at du liker dem!